Maribor

Tezno Underground

Tezno Underground
Sprehodite se po skrivnostnem podzemlju Tezna !

Verjetno ga ni Mariborčana, ki ne bi poznal koga, ki je nekoč delal v Tovarni avtomobilov Maribor. V svojih najboljših časih je ta nekdanji mestni industrijski ponos zaposloval skoraj devet tisoč ljudi, tovornjaki in avtobusi s prepoznavnim logotipom tovarne pa niso vozili le po cestah nekdanje države, ampak so jih poznali po celem svetu. Biti "tamovec" je bilo vedno povezano tudi s kančkom ponosa.

Začetki tovarne pa segajo v leto 1941. Takoj po zasedbi naših krajev so nemški okupatorji na območju Tezna pričeli z gradnjo Tovarne letalskih delov Štajerska (Luftfahrtwerke Steiermark). Že novembra istega leta je stekel prvi del proizvodnje, nemški vojaški stroj, ki je takrat že lomastil po večini Evrope, je bil namreč nenasiten. A tisti neznani del zgodbe se je dogajal spodaj, petnajst metrov pod zemljo, skrit pred očmi in bombami zavezniških letal.

Vabimo vas, da se z nami sprehodite po skrivnostnem podzemlju Tezna. Spoznajte zgodbe, o katerih se ni veliko govorilo in prisluhnite svojim korakom, kako odmevajo v tišini temačnih podzemnih rovov.


Capacity

from 15 to 35

Price

10 EUR

Notes on price

ni opomb

Contact

000000

0000000

igor.unuk@gmail.com